Vetoketju taipuu ruusuksi

Vetoketjun keksi yhdysvaltalainen Whitcomb Judson vuonna 1891 mutta alkujaan sitä ei hyödynnetty vaatteissa vaan saappaissa. Sen merkitys oivallettiin vasta 1918, kun Yhdysvaltain laivasto alkoi käyttää sitä lentohaalareissa. Sen jälkeen vetoketju yleistyi myös siviilien vaatetuksessa.

Tänä päivänä vetoketju on tuttu tuote jokaiselle, ja siksi jotkut ovat inspiroituneet käyttämään sitä kierrätysmielessä myös muuhunkin kuin kahden kangaspalan yhteenliittämiseen.

Satunnaisesti olen nähnyt ja ihastellut kaupoissa vetoketjuista tehtyjä ’koruja’. Hinnoittelu vetoketju-tuotteiden kohdalla ei ole kuitenkaan kohdannut lompakkoni kanssa, sillä mielestäni hieman yli 20 euroa on liikaa, vaikka yksilöllisiä käsitöitä arvostankin.

Aloitan siksi tämän DIY (do it yourself)-osion itse valmistetulla rintakorulla.

Korun valmistamiseen tarvitaan: neula, lankaa, sakset, pala kangasta ja 40 cm vetoketju. Kangaspalana käytin mustaa huopaa, koska siihen on helppo ommella ja on pehmeä vaikka ihoa vasten. Vetoketjuksi ostin halvimman muovihampaisen, jonka Stockmannin tarjonnasta löysin. Hinta oli 1,50 €. Yhdestä vetoketjusta saa valmistettua kaksi ruusuketta.

Vetoketju avataan siten, että käytettävissä on kaksi kaistaletta, joiden reunoissa on hammastus. Jos vetoketjun päissä on kovia muoviosia, voi ne leikata pois. Vetoketjun lukon laitoin talteen myöhempää käyttöä varten, koska vielä en tiedä mitä jännittävää siitä saisi tehtyä…

Kangaspalan leikkasin pieneksi ympyräksi. Koolla ei tässä vaiheessa ole muuta merkitystä kuin, että sitä on helppo käsitellä ja pitää kiinni ommellessa.

Vetoketjun toisen puolen kiinnitin parilla ompeleella kangaspalaan, lähes keskelle. Vetoketjusta pyöräytetään silmukoita 4 kappaletta (muotoon pohjoinen-itä-etelä-länsi) siten, että vetoketjun hammastukset jäävät aina silmukasta ylöspäin. Jokainen silmukka kiinnitetään parilla pistolla ennen seuraavan muodostamista. Siten kukasta tulee tukeva. Silmukoita tehdään sisempään kerrokseen hieman pienempinä 3 kpl. Jäljelle jää pieni pätkä vetoketjua, joka kierritetään rullalle kukan keskelle.

Itselläni oli askartelulaatikossa muovisia hopeahelmiä, jotka ompelin kukan keskelle. Korun taakse kiinnitin rintakoruihin tarkoitetun hakasen, mutta miksi ei pieni hakaneulakin ajaisi saman asian.

Tämän ollessa ihan ensimmäinen vetoketjuruusuni, aikaa tekemiseen kului noin 45 minuuttia, koska jouduin sitä hieman ihmettelemään ja suunnittelemaan miten kukka muodostuu. Loppu hyvin, kaikki hyvin ja tästä on hyvä jatkaa harjoittelua.

Stockmannin ja Sokoksen valikoimiin kuului vain muovisia vetoketjuja. Eurokangas tarjosi metallista valmistettuja ketjuja vain sinisenä, mustana ja vihreänä. Täytyy siis pitää silmät avoimena jos jostain muualta löytyisi punaisen sävyissä.

Vinkkinä vain, että pienellä harjoittelulla voisi kuka vain pistää vetoketjusta tehtyjä koruja myyntiin – ylihintaan tietenkin, sillä materiaalikulut ovat n. 6 € (metallinen ketju):

katecusackshop.bigcartel.com

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s