Salmiakkinen mansikkakakku

Ystäviemme tullessa kyläilemään päätin leipoa hieman erilaisen mansikkakakun ja kokeilla kuorruttamista jotenkin muuten kuin perinteisesti kermalla. Näin syntyi salmiakkifudgella kuorrutettu mansikka-mascarponekakku:

Pohja

4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

– vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi
– yhdistä jauhot keskenään ja sekoita taikinaan
– kaada taikina voitelemattomaan vuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperia
– paista 175 asteessa noin 30 minuuttia
– anna kakun jäähtyä ennen kuin irroitat sen veitsellä vuoan reunoista

VINKKI: piirrä veitsellä kakkutaikinan keskelle kevyesti rasti ennen uuniin laittamista – eipähän paistaessa kohoa kakku keskeltä ”smurffi”-tötterölle.

Täyte

1 prk (2,5 dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
2 dl kermaa
4 liivatelehteä
1 prk mascarponea
mansikoita

– laita liivatteet kylmään veteen
– vaahtouta vaniljakastike
– vaahdota kerma toisessa kulhossa
– yhdistä kerma- ja vaniljavaahdot ja sekoita joukkoon mascarpone
– soseuta tuoreita mansikoita sauvasekoittimella; laita noin ½ dl siitä kattilaan ja loput vaahto-mascarponen sekaan
– kiehauta mansikkasose ja  sulata siihen liivatteet

Kuorrute

600 g salmiakkifudgea (ainakin Makuuni myy näitä)
½ dl kermaa

– kuumenna kerma ja sulata fugdet siihen, sekoita koko ajan
– kaada notkistunut seos leivinpaperilla vuorattuun astiaan ja siirrä yön yli kohmettumaan jääkaappiin

Kakun kokoaminen

Ota salmiakkikuorrute jääkaapista huoneenlämpöön noin 2 tuntia ennen kuorruttamista.

Kakkupohja leikataan vaakatasossa kolmeen osaan. Kostutukseen käytin appelsiinimehua, mutta oman mieltymyksen mukaan voi käyttää mitä vain. Kokoamisvaiheessa pidin kakun ympärillä irtopohjavuoan reunukset, jolloin notkean täytteen lisääminen sujui helpommin. Täytettä laitetaan kahteen väliin ja ylintä kerrosta on kostutettava riittävästi.

Kakku hyydytetään jääkaapissa ennen kuorrutteen laittamista vähintään 2 tuntia.

Vatkaa noin ½ dl kermaa vaahdoksi. Levitä se ohueksi tasaiseksi kerrokseksi kakun päälle. Kaulitse salmiakkikuorrute leivinpaperin päällä ohueksi pyöreähköksi levyksi. Nosta kaulittu kuorrute kakun päälle ja painele se tiiviisti kakkua vasten. Ylimääräiset helmat leikataan terävällä veitsellä pois. Koristele tuoreilla mansikoilla.


Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s