Carpaccio Dijon-kastikkeella

Carpaccio on italialaisperäinen alkuruokalaji. Se on yleensä kypsentämätöntä naudanlihaa, joka on leikattu ohuenohuiksi siivuiksi. Kastikkeena on mausteinen öljykastike. Ruokalaji on suhteellisen nuori, todennäköisimpänä syntyaikana pidetään vuotta 1950. Syntypaikaksi mainitaan yleensä venetsialaisen baarimestarin Giuseppe Ciprianin ravintola Harry’s Bar, jonka Cipriani perusti 1931. Ruokalaji on nimetty taidemaalari Vittore Carpaccion mukaan, jonka suosikkiväri oli vaalea lihanpunainen sävy. (Lähde: Wikipedia)

Tämä oli siis lähtökohta, mutta tämä carpaccio on valmistettu oman maun mukaan eli ”sinnepäin”. Ostin naudan sisäfilettä n. 150-200 g/hlö, jonka pyörittelin runsaassa mustapippurirouheessa ja pintaruskistin voissa kuumalla pannulla. Jäähtymisen jälkeen kiedoin lihan tuorekelmuun ja laitoin pakkaseen jähmettymään noin 1-1½ tunniksi. Älä jäädytä – kohmeiseksi se saa kyllä tulla. Tällöin lihasta on helpompi leikata ohuita siivuja.

Tarjoilussa käytin salaattina runsaasti villirucolaa – siivutetut lihat sen päälle – hieman raastettua parmesanjuustoa – Dijon-kastiketta päälle. Hirmusen hyvää ja sopii erityisesti sellaisille lihansyöjille, jotka eivät syö pihviäkään ylikypsänä. Pintaruskistettuna liha ei tuntunut suussa tai maistunut yhtään ”raa’alta” eli rohkeasti vaan kokeilemaan.

Dijon-kastike

3/4 dl majoneesia
½ lime
1,5 tl kokojyvä dijon-sinappia
1,5 rkl hienoksi raastettua parmesan-juustoa
muutama tippa worschester-kastiketta
(suolaa)

Mausta majoneesi limemehulla ja lisää joukkoon kaikki muut raaka-aineet. Sekoita hyvin ja laita kastike pursotin pussiin tai lusikoi kastiketta hieman suoraan carpaccion päälle.

Erinomaisesti tämä sopii pienenä annoksena alkupalana, mutta kelpasi tässä taloudessa myös proteiinipitoisena kevyenä pääruokana punaviinin kera. Kylmä Dijon-kastike oli niin hyvää, että täytyy hyödyntää sitä jossain muuallakin. Itselle tuli ainakin kastikkeen mausta mieleen, että vastaavanlaista on tarjoiltu jossain ravintolassa ranskalaisten tai maalaisperunoiden dippinä.

Suu muikeana lauantaita kohden!

Älä klikkaa tämän tekstin tai artikkelin alla mahdollisesti näkyviä mainoksia.
Ne ovat blogin julkaisualustan [wordpressin] lisäämiä – ei blogin kirjoittajan.
Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s