Madeiran ruoka ja ravintolat

Madeiralla ravintoloita ja kahviloita riittää eikä niiden tarjoamiin ruokiin ehtinyt kyllästyä ainakaan kahden viikon aikana! Ruokien maut, raaka-aineet ja valmistustavat ovat kansainvälisesti tutun tuntuisia, joten uskoisin niiden olevan useampien matkailijoiden mieleen. Ainakin meidän mieleen ne olivat.

Saaren herkullisia erikoisuuksia ovat:
  • Bolo do caco -maalaisleipä, joka on valmistettu bataattisoseesta tai bataattijauhoista. Leipä tarjoillaan lämpimänä valkosipuli-voisulan kera. Tätä lähes kaikki ravintolat toivat pöytään alkupalana.
  • Tomaatti-sipulikeitto uppomunalla. Tästä näimme monenlaista versiota, joissa karkeimmillaan tomaatit ja sipulit olivat keitosta erottuvia tai sitten aivan samettiseksi soseutettuja.
  • Espada-kala. Tämä kala elää syvällä merenpohjassa. Kala on todella ruma, pitkä, musta niljake (ks. lähikuvia vaikka Googlen kuvahausta), mutta maku on pehmeä ja liha valkoista. Helppoa ruokaa myös niille, jotka eivät kovinkaan suuria kalanystäviä ole, kuten minä. Kalastajille näiden pyytäminen on ’helppoa’, sillä niitä ei tarvitse tappaa enää veneessä, sillä raukkaparat kuolevat matkalla pinnalle niin sanotusti sukeltajantautiin *niisk* :(
  • Espetada on ihana liharuoka. Kyseessä on lihavarras, joka maustetaan valkosipulilla, suolalla, laakerinlehdillä ja voidellaan öljyllä. Superhyvää, ja ensi kesää odotellessa, sillä mun grilliin sihahtaa parit vartaat.

Madeira_ruoka1

Madeiran viini tietenkin edustaa saaren parhaimmistoa juomapuolelta. Pari pulloa Madeiran viiniä kotiutui: kuiva ja makea eli ääripäät – väliin jäivät puolikuiva ja puolimakea. Eipä ollut hullumpia Madeiran / Portugalin (puna-valko-kuohu-) viinit muutenkaan. Täytyy Alkosta katsoa mitä makuja löytyy Suomesta – hinnat toki ihan toisella tasolla kuin paikallisissa ravintoloissa, joissa ne olivat 10 eurosta ylöspäin. Samaten viinit ruokakaupoissa olivat (alk.) 1,5 euroa, oikein hyvää viiniä sai jo 5 eurolla.

Madeira_viini

Funchalin parhaat ravintolat

Ravintoloita saarella tosiaan on pilvinpimein ja sieltä vain metsästämään itseä miellyttävät. Minä ja mieheni arvostamme hyvän ruuan lisäksi asiakaspalvelua, miljöötä, raaka-aineiden laatua ja ravintolan siisteyttä. Ja kun puhutaan illallisesta, niin tuohon ”tasoon” eivät ihan mitkä tahansa muovituoli-kioskit mahdu ;)

Tapassol. Hyvä palvelu sekä paras kalavarras, jossa espada-kalaa. Asiakkaat otettiin huomioon yksilöllisesti ja muistettiin myös toisella kerralla.

Taberna Da Esquina. Täällä nautittiin ehdottomasti paras Espetada. Ravintolalla myös erittäin kaunis sisäpiha, johon kadulta sisään astuneet ruokailijat ohjattiin. Erittäin positiivinen yllätys.

Riso. Upea näköala ja vaikkei sitä illalla paljoa nähnyt, laineiden lyödessä rantakallioon tuli oikein viehättävä merellinen taustaääni. Loistavaa viiniä ja ruoka hyvää, mutta annokset moneen muuhun ravintolaan verrattuna pienempiä. Loistavat jälkiruoat: tiramisu ja makea riisijäätelö. Hintataso hieman muita ravintoloita korkeampi. Tässä ravintolassa vesilaseina ihan aidot Iittalan Aino Aallot, joka toki suomalaiselle oli iloinen asia :)

O’Jango. Paras ruokaterassi ja runsaimmat kastikkeet (jota yleensä ei siis annoksissa juuri ollut). Ravintola lähes aina täynnä. Suosittu paikka ja henkilökunta ystävällistä, jolla myös aikaa jutustella asiakkaiden kanssa.

Madeira_ruoka2

Ruokailun hintataso

Kävimme paria iltaa lukuunottamatta syömässä ihan kunnon kattaukset hyvissä ravintoloissa. Kallein illallinen kahdelta maksoi hieman yli 80 euroa sisältäen: aperatiivit, alkupalat, pääruoat (liha+kala), jälkiruoat, kivennäisvedet ja pullon hyvää punaviiniä. Vastaavan tasoisessa ravintolassa Helsingissä sama setti (paitsi viinipullon sijaan viinilasilliset) olisi maksanut vähintään 50-60 euroa enemmän.

Yleisesti ottaen hinnat ravintoloissa: alkukeitot 3,5-4,5 e, pääruoat 10-20 e, pastat 8 e, jälkiruoat 3-6,5 e.

Katso myös Madeiran matkalta muut kirjoitukseni:

Älä klikkaa tämän tekstin tai artikkelin alla mahdollisesti näkyviä mainoksia.
Ne ovat blogin julkaisualustan [wordpressin] lisäämiä – ei blogin kirjoittajan.
Advertisements

One thought on “Madeiran ruoka ja ravintolat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s