Lux Helsinki 4.-8.1.2013

Lux Helsinki, ”Valo on irti” -tapahtumaa on järjestetty v. 2009 alkaen. Ensimmäistä kertaa tänä vuonna kävelin lähes kaikki kohteet läpi. Sunnuntaisena iltana pakkanen kirvoitteli jossain -10 asteessa ja viimainen tuuli kaupan päälle. Sormet olivat siis aivan jäässä muutamassa sekunnissa, kun yritti kuvia napsia. Harmikseni kotiin jäi oikea kamera ja jouduin tyytymään kännykkäkameran otoksiin, mutta ehkäpä niistäkin käy ilmi tapahtuman idea.

LUX

Yllä on kuvattuna käänteisessä järjestyksessä seuraavia valoteoksia, joista ehdoton oma suosikkini on Stadionin torni:

 • Baana, Kiven muisti
  Mika Haarasen teoksessa valonauha seuraa Baanan ”portin” graniittijärkäleiden muotoja tuoden kivisillan julkisivun pintojen ja graniitti-arkkitehtuurin esille yllättävällä tavalla.
 • Baana, Reveal
  Lontoolainen mediataiteilija ja videoprojisoinnin kansainvälisesti tunnettu osaaja Dan Shorten tuo Baanalle interaktiivisen teoksen, jonka projisoinnit reagoivat yleisöön liikkeen-tunnistusjärjestelmän avulla.
 • Hesperian puisto, Lantern Park
  Useita tekijöitä. Lyhtyjä ovat taide- ja muotoilualan opiskelijoiden ohella tehneet myös alan ammattilaiset. Lantern Park on monivuotiseksi tarkoitettu projekti, joka laajenee vuosi vuodelta entistä runsaammaksi valoiloitteluksi.
 • Oopperan Amfi, Cosmogole
  Philippe Morvan huikea valo- ja ääni-installaatio, jossa pallomainen keskus ja sitä ympäröivät 60 pallomaista ”planeettaa” ja muut yhteensä 1200 valonlähdettä luovat kosmologisen tunnelman, halkaisijaltaan 14-metrisen aurinkokunnan, jossa yleisön mieli saa vapaasti vaeltaa. Teokseen kuuluu myös Shenyan Houn säveltämä äänimaailma.
 • Stadionin torni, Variant Spectrum 2
  By Jukka Huitila. Variant tarkoittaa monimuotoisuutta, Spectrum kirjoa. Stadionin yhteydessä nimi voidaan suomentaa myös Lajien kirjoksi. Teoksen dramaturgia kulkee perusvärien kautta valkoiseen valoon, joka hajoaa lopuksi värikylläiseen spektriin – sateenkaareen, joka on vanha toivon symboli.

Tänään on vielä mahdollisuus käydä katsomassa Lux Helsinki -”näyttely”. Suosittelen myös Kiasman pihalla olevaa Tuliryhmä Etnan Kehrää – ihan hieno tulen ja musiikin yhdistelmä. Näytösajat voipi kurkata netistä.

Kaupunkitapahtuma Lux Helsinki houkuttelee valon perään vuoden pimeimpänä aikana perjantaista tiistaihin 4.–8.1.2013. Kolmentoista valoteoksen vaikuttava ja yllätyksellinen pääreitti johdattelee katsojan Olympiastadionilta Kansallisoopperan amfiteatterin, Hesperian puiston, Kansalaistorin ja Kiasman kautta Baanalle sekä Senaatintorille. Teokset ovat nähtävillä pääsääntöisesti päivittäin klo 16–22. Osaan teoksista voi tutustua koko vuorokauden pimeänä aikana. (Lähde: www.luxhelsinki.fi)

Älä klikkaa tämän tekstin tai artikkelin alla mahdollisesti näkyviä mainoksia.
Ne ovat blogin julkaisualustan [wordpressin] lisäämiä – ei blogin kirjoittajan.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s