Rapeat sämpylät

Sen kerran kun elämäni aikana olen itse tehnyt yrittänyt tehdä sämpylöitä, niin niistä on tullut aivan tahattomasti ”rapeita” [lue: syömäkelvottomia känttyjä]. Olin siis jo suosiolla luopunut toivosta ja hyväksynyt tosiasian, että en osaa leipoa sämpylöitä (tai pullaa – ette edes halua tietää millaisia pullia leivon).

Päätin kuitenkin monen vuoden tauon jälkeen kokeilla sämpylöiden valmistusta, kun löysin Sikke Sumarin helpoksi väitetyn reseptin [täältä]. Ei niin että jos Sikke väittää sämpylöiden tekemistä helpoksi, osaisin sämpylöitä tehdä, mutta jos taikina on edes paperilla helpon kuuloinen eikä vaivaamista ja nostattamista tarvitse edes yrittää, niin mikä jottei. Yrittänyttä ei laiteta – vai miten se nyt oli. Eikä siinä pahimmassa tapauksessa mene kuin jauhoja parilla eurolla hukkaan.

Sampyla0

Siken ohjeella mennään, joka on nimetty ”Namasten rapeakuoriset sämpylät”. Ohjeesta poiketen suolaa voi olla vähän vähemmän, mutta muuten hyvä.

7,5 dl lämmintä vettä
1,5 pussia kuivahiivaa
1,5 rkl suolaa
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kokojyväjauhoja (niitä mistä pidät)
n. 10 dl vehnäjauhoja, mutta älä laita kaikkea kerrallaan, koska jauhojen kuivuusaste vaihteee ja taikinan pitää olla melko löysää.

  • Sekoita jauhot, suola ja kuivahiiva yhteen. Lisää lämmin vesi jauhoihin isolla lusikalla sekoittaen.
  • Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan.
  • Kun haluat paistaa sämpylät, niin ota taikinaa kulhosta kahdella isolla lusikalla suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille, huiskauta päälle jauhoja, tee ristiviilto ja paista kuumassa uunissa 230°C n. 30-35min.

Vinkki 1: Jauhoja voi muunnella maun mukaan, mutta niin kauan kuin vehnää on vähintään puolet, niin ajat ja lämpötilat pysyvät samana.
Vinkki 2: Älä pelästy, vaikka sämpylät ovat kovia uunista tullessaan, ne pehmenevät juuri sopivasti, mutta kuori on rapea. Älä missään tapauksessa peitä niillä liinalla. Muuten katoaa rapeus!

Sampyla1

Voit seurata blogin päivityksiä myös Bloglovin’in ja Blogilistan kautta – tervetuloa uudet ja vanhat lukijat! :)

Älä klikkaa tämän tekstin tai artikkelin alla mahdollisesti näkyviä mainoksia.
Ne ovat blogin julkaisualustan [wordpressin] lisäämiä – ei blogin kirjoittajan.
Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s