Pellavalakanat testissä

Blogeissa, Pinterestissä ja Instagramissa on viimeisen puolen vuoden aikana ollut paljon hehkutusta ja kuvia ryppyisistä lakanoista. Sänkyjä on kuvattu pöyhittyinä ja halutaan viestiä, että ”just heräsin ja nappasin kuvan”. Totuushan on, että osa on oikeasti siltä jäljiltä, mutta osa käyttää näiden lakanoiden asetteleen paljonkin aikaa saadakseen täydellisen kuvan. Niin ja mistä kyse. No pellavalakanoista tietysti. Pellava on materiaalina noussut lakanoiden lisäksi muuhun sisustukseen sisustustyynyjen ja keittiöpyyhkeiden muodossa.

Pellava1

Olin pitkään jahkaillut, että hankkisinko pellavalakanat ja millaiset. Halpoja ne eivät kuitenkaan ole ja tarjouksesta pellavalakanoita ei juurikaan löydä, kenties niiden suuren suosion vuoksi. Ihmiset kun ostavat niitä silti. Yhdet lakanat ostin Stockalta, mutta kotiin päästyäni totesin että niiden vaaleanpunainen väri oli liian hailakka omaan makuun. Palautukseen meni. Googletin muiden kokemuksia eri merkkisistä lakanoista ja päätin testata H&M Home pellavalakanoita. Aikaisemmasta oppineena niin en tilannut H&M:n vaaleanharmaita lakanoita (ne on hieman likaisenväriset harmaat), joten päräytin suoraan tummansiniset tilaukseen.

Ensimmäinen fiilis lakanoista oli, että onpa ihana väri, mutta onko materiaali sittenkään miellyttävää. Kangas oli jämäkkää ja ompeleet siistit, mutta onko se liian karheaa. Värin vuoksi päätin antaa niille mahdollisuuden ja nakkasin ne pesukoneeseen ennen ensimmäistä käyttökertaa. Ihanaa oli, että pesun jälkeen lakanoita ei tarvinnut silittää eikä siis pidäkään, jotta niiden ihana ryppyisyys jää näkyviin. Muutenhan siis silitän kaikki lakanat – oikeesti :) Lakanoiden vaihdon yhteydessä muistin taas asian, johon olen törmännyt myös Ikean lakanoissa: mikä ihme ruotsalaisia vaivaa, ettei ne laita niitä käsiaukkoja lakanoiden laittamista helpottamaan. Näissäkin joutuu tekemään akrobatisia suorituksia saadakseen peiton siististi pussilakanan sisään.

Pellava0

Kaikki varmaan tietää sen ihanan tunteen pujahtaessa puhtaisiin ja sileisiin lakanoihin. No näihin pellavaisiin pujahtaminen ei ollut ihan yhtä autuas kokemus. Lakana tuntui raskaalta ja edelleen karhealta ihoa vasten. Mietin jo, että menikö tässä nyt rahat hukkaan ja pitääkö pellavasta ommella jotain muuta, vaikkapa lautasliinoja. Pari yötä lakanoissa nukuttuani kuitenkin totesin, että joko lakanat pehmentyvät käytössä tai sitten iho tottuu karheuteen. Niin tai näin, enää ne eivät tuntuneet niin pahoilta. Täytyy katsoa josko useampi pesukerta pehmentäisi niitä entisestään eikä tarvitse pistää niitä lautasliinoiksi.

H&M Home pellavalakanoiden risut ja ruusut:

+ kaunis ulkomuoto ja tekstuuri
+ helppohoitoisuus
+ ei tarvitse silittää pesun jälkeen
+ ihana syvän sininen väri
+ napit pussilakanan alareunassa pitää peiton pussilakanan sisällä
– totuttua karheampaa, huomattavasti karheampaa
– puuttuvat käsiaukot lakanoiden laittoa helpottamaan
– nukkuessa peitto liikkuu pussilakanan sisällä aika paljon eli joka aamu pitää peitto asetella pussilakanan sisään uudelleen suoraan (tämä ei tapahdu muilla lakanoilla, joten ei johdu nukkumistavoista :) )

Ostaisinko pellavalakanat näiden kokemusten perusteella? Ehkä, mutta pärjäisin ilmankin :)

Pellava2

5 kommenttia artikkeliin ”Pellavalakanat testissä

  1. Karin // Tunne tilat sanoo:

    Mä olen jo useamman vuoden ajan nukkunut juuri noissa HM:n pellavapussilakanoissa ja tykkään tosi paljon. Varmasti kalliimmat pellavalakavat ovat laadukkaammat, mutta sanotaanko, että näissä on riittävän hyvä laatu minulle. Ja pellavahan vaan paranee käytössä :)

    Käsiaukottomuus varmasti jakaa mielipiteitä. Itse taas tykkään siitä, ettei käsiaukkoja ole. Käsiaukosta kurkisteleva täkki ei nimittäin hivele silmääni. Enkä kestä myöskään sitä, ettei alasuun aukkoa saa millään suljettua. :)

    • white and sweet. sanoo:

      Kiitos kommentistasi! :) Mä luotan myös siihen, että pellavalakanat paranevat käytössä ja pehmenevät pesujen jäljiltä ja kiva kuulla, että jollain on niistä kokemuksia siihen suuntaan. Käsiaukot totta tosiaan jakaa mielipiteitä, mutta erittäin paljon tykkään napeista/vetoketjuista lakanan alaosassa – ne sais olla mielellään kaikissa 👍

  2. Huli sanoo:

    Meillä on valkoiset Kodin 1:stä hommatut Annon pellavalakanat. Ovat käytössä jatkuvasti, ja haluaisin ostaa toiset samanlaiset ja käyttää vain ja ainoastaan niitä. :)

Jätä kommentti